Autor Wątek: Tutorial : Piszemy zestawienia SQL dla Subiekt GT - podstawy  (Przeczytany 95197 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline jaras

  • Nowy użytkownik
  • *
  • Wiadomości: 23
  • Reputacja +4/-0
    • Zobacz profil
Odp: Tutorial : Piszemy zestawienia SQL dla Subiekt GT - podstawy
« Odpowiedź #30 dnia: Październik 02, 2013, 14:31:57 »
Dziękuje pięknie za ostatnią pomoc.

Proszę jeszcze o podpowiedz jak uzyskać funkcje określającą  datę - 3 lata wstecz.

Offline :-Przemo.

  • Nowy użytkownik
  • *
  • Wiadomości: 9
  • Reputacja +0/-0
    • Zobacz profil
  • Wersja programu: 1.35 HF1
Odp: Tutorial : Piszemy zestawienia SQL dla Subiekt GT - podstawy
« Odpowiedź #31 dnia: Sierpień 22, 2015, 23:46:54 »
Dzień dobry,

Poprosiłbym jeszcze o listę dozwolonych zmiennych (tzn. czasem w Waszych zapytaniach można np. wybrać okres, którego dotyczy zestawienie), np. 
Cytuj
{DR: Z okresu::}

Pozdrawiam
    :-Przemo.

zaczynamy [...ciach...]

Offline dkozlowski

  • Ekspert
  • *****
  • Wiadomości: 14055
  • Reputacja +761/-23
    • Zobacz profil
  • Wersja programu: GT - najnowsze
Odp: Tutorial : Piszemy zestawienia SQL dla Subiekt GT - podstawy
« Odpowiedź #32 dnia: Sierpień 23, 2015, 10:23:40 »
Wszystko masz opisane w pomocy do programu: F1->Zestawienia własne SQL.
Daniel, Białystok

Offline zielePL

  • Nowy użytkownik
  • *
  • Wiadomości: 9
  • Reputacja +0/-0
    • Zobacz profil
  • Wersja programu: Subiekt GT 1.46 (+ aktualizacje)
Odp: Tutorial : Piszemy zestawienia SQL dla Subiekt GT - podstawy
« Odpowiedź #33 dnia: Luty 02, 2017, 16:36:35 »
A wie ktoś może jak przywołać wartość detaliczną dokumentu (dokładnie faktury zakupowej)?

Offline candy

  • Zaawansowany użytkownik
  • ****
  • Wiadomości: 3972
  • Reputacja +161/-11
    • Zobacz profil
Odp: Tutorial : Piszemy zestawienia SQL dla Subiekt GT - podstawy
« Odpowiedź #34 dnia: Luty 02, 2017, 16:47:52 »
Chodzi ci o wartość towarów z tej FZ, wyrażoną w aktualnych cenach sprzedaży?

Nie ma takiej wartości w bazie. Musisz sobie wyliczyć.
Przy FZ (zwykłej) to nie takie trudne, ale przy FZ zbiorczej może być sporo zabawy.

Pamiętaj tylko, że ta wartość może się w każdej chwili zmienić, wystarczy zmienić cenę sprzedaży w kartotece towaru.
« Ostatnia zmiana: Luty 02, 2017, 16:52:48 wysłana przez candy »
Nie pytaj co rząd może zrobić dla Ciebie. Spytaj czy mógłby tego nie robić.

Offline sklep@elektrofull.pl

  • Nowy użytkownik
  • *
  • Wiadomości: 3
  • Reputacja +0/-0
    • Zobacz profil
  • Wersja programu: subiekt gt 1.28
Odp: Tutorial : Piszemy zestawienia SQL dla Subiekt GT - podstawy
« Odpowiedź #35 dnia: Czerwiec 27, 2017, 17:55:09 »
Witam

Mam takie zestawienie SQL ktore dziala ale nie do konca tzn. wystawietla mi liste sprzedanych towarow z okreslonego przeze mnie zakresu wskazuje ja prawidlowo ale w pozycji ilość i wartosc sa bledy i nie prawdziwe informacje "co zrobilem nie tak ?? "

druga sprawa to jak zrobic na tym etapie sumowanie tych samych pozycj jak to sie ma w wzorcu wydruku. Bardzo prosze o pomoc.....

wygenrowne zestawienie sql

Prosze KLIKNAC na obrazku prawym przyciskiem POKAZ OBRAZ bo sie moze nie miescic w okienku


kod sql ponizej

SELECT
       dok_NrPelny [Nr dokumentu],
       dok_DataWyst [ Data wystawienia],
       adr_Nazwa [Kontrahent],
       [Nazwa towaru] = CASE
                   WHEN tw_Nazwa = ''
                       THEN '(Brak nazwy towaru)'
                       ELSE CASE
                               WHEN tw_Nazwa IS NULL
                                   THEN ob_opis
                                   ELSE tw_Nazwa
                            END
                  END,
       tw_Symbol [Symbol towaru],
       tw_Opis [Opis],
       ob_Ilosc [Ilość],
       ob_WartNetto[Wartość netto],
       tw_pkwiu [PKWiU],
      tw_IdKrajuPochodzenia [Kod kraju],
       tw_KodTowaru [Kod CN]
FROM dok__Dokument
LEFT JOIN kh__Kontrahent ON dok__Dokument.dok_PlatnikId=kh__Kontrahent.kh_Id
LEFT JOIN adr__Ewid ON kh_Id=adr_IdObiektu AND adr_TypAdresu=1
LEFT JOIN dok_Pozycja ON dok__Dokument.dok_Id=dok_Pozycja.ob_DokHanId
LEFT JOIN tw__Towar ON dok_Pozycja.ob_TowId=tw__Towar.tw_Id
LEFT JOIN sl_GrupaTw ON tw__Towar.tw_IdGrupa = sl_GrupaTw.grt_Id
WHERE
 dok_DataWyst BETWEEN {DR:Data dokumentu z okresu:}
AND
(dok__Dokument.dok_PlatnikId = 25499)
  AND ob_Ilosc<=1
     ORDER BY dok_DataWyst, dok_NrPelny
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 27, 2017, 17:59:12 wysłana przez sklep@elektrofull.pl »

Offline candy

  • Zaawansowany użytkownik
  • ****
  • Wiadomości: 3972
  • Reputacja +161/-11
    • Zobacz profil
Tutorial : Piszemy zestawienia SQL dla Subiekt GT - podstawy
« Odpowiedź #36 dnia: Czerwiec 27, 2017, 18:14:58 »
Wystawiasz faktury zbiorcze?
Jeśli tak to to w ogóle nie zadziała.
Ten SELECT wyświetli poprawnie w zasadzie tylko dane z faktur "zwykłych".
Na korektach, zbiorczych i zaliczkowych pokaże głupoty.
Nie pytaj co rząd może zrobić dla Ciebie. Spytaj czy mógłby tego nie robić.

Offline sklep@elektrofull.pl

  • Nowy użytkownik
  • *
  • Wiadomości: 3
  • Reputacja +0/-0
    • Zobacz profil
  • Wersja programu: subiekt gt 1.28
Odp: Tutorial : Piszemy zestawienia SQL dla Subiekt GT - podstawy
« Odpowiedź #37 dnia: Czerwiec 28, 2017, 11:52:58 »
Dziekuje za zainteresowanie

Dokładnie wystawiam faktury zbiorcze :( i musze takie wystawiac z Wztek z calego tygodnia....

Jak to zrobic by dzialalo czyms zastapic ?

druga sprawa jak grupować ?



Prosze o wskazówki - moge oczywiscie sie odwdzieczyc jakos finansowo jesli inaczej sie juz nie da :)

« Ostatnia zmiana: Czerwiec 28, 2017, 11:56:14 wysłana przez sklep@elektrofull.pl »

Offline candy

  • Zaawansowany użytkownik
  • ****
  • Wiadomości: 3972
  • Reputacja +161/-11
    • Zobacz profil
Odp: Tutorial : Piszemy zestawienia SQL dla Subiekt GT - podstawy
« Odpowiedź #38 dnia: Czerwiec 28, 2017, 12:06:43 »
Oj, musiałbym Ci napisać nowe zestawienie.
Trzeba uwzględnić że pozycja faktury zbiorczej zawiera różnicę w cenie i ilości w stosunku do WZ dla pozycji wynikające z wcześniej wystawionych WZ, a cenę i iość dla pozycji dopisanych. Bardzo to zakręcone i zestawienia wychodzą niebanalne.
Nie pytaj co rząd może zrobić dla Ciebie. Spytaj czy mógłby tego nie robić.

Offline sklep@elektrofull.pl

  • Nowy użytkownik
  • *
  • Wiadomości: 3
  • Reputacja +0/-0
    • Zobacz profil
  • Wersja programu: subiekt gt 1.28
Odp: Tutorial : Piszemy zestawienia SQL dla Subiekt GT - podstawy
« Odpowiedź #39 dnia: Czerwiec 28, 2017, 12:14:57 »
Bardzo proszę jesli by bylo mozna jakos sie dogadac, bo nie chce oczywiscie nic za darmo, a nie zdobede na tyle szybko tej wiedzy. A bede niestety z tego korzystal co miesiac. Moglibysmy sie dogadac jakos ? :)

Offline candy

  • Zaawansowany użytkownik
  • ****
  • Wiadomości: 3972
  • Reputacja +161/-11
    • Zobacz profil
Odp: Tutorial : Piszemy zestawienia SQL dla Subiekt GT - podstawy
« Odpowiedź #40 dnia: Czerwiec 28, 2017, 13:09:16 »
OK, ale to już na PW.
Nie pytaj co rząd może zrobić dla Ciebie. Spytaj czy mógłby tego nie robić.

Offline g6pl

  • Nowy użytkownik
  • *
  • Wiadomości: 23
  • Reputacja +1/-0
    • Zobacz profil
  • Wersja programu: najnowsza
Odp: Tutorial : Piszemy zestawienia SQL dla Subiekt GT - podstawy
« Odpowiedź #41 dnia: Sierpień 23, 2018, 17:17:12 »
Witam ALL
A jakie zadać zapytanie, aby wyświetlić(wyłowić) tylko towary, które są na stanie??

Offline yemet

  • Zaawansowany użytkownik
  • ****
  • Wiadomości: 594
  • Reputacja +30/-1
    • Zobacz profil
  • Wersja programu: Navireo
Odp: Tutorial : Piszemy zestawienia SQL dla Subiekt GT - podstawy
« Odpowiedź #42 dnia: Sierpień 23, 2018, 17:28:01 »
select tt.tw_Nazwa from tw__Towar tt where exists (select 1 from tw_Stan st where st.st_Stan>0 and st.st_TowId=tt.tw_id)

Offline g6pl

  • Nowy użytkownik
  • *
  • Wiadomości: 23
  • Reputacja +1/-0
    • Zobacz profil
  • Wersja programu: najnowsza
Odp: Tutorial : Piszemy zestawienia SQL dla Subiekt GT - podstawy
« Odpowiedź #43 dnia: Sierpień 27, 2018, 08:18:19 »
Witam
Dziękuję....
A jak dodać do powyższego zapytania, żeby pobierał dane tylko z jednego wskazanego magazynu i sortował wynik alfabetycznie?

Offline g6pl

  • Nowy użytkownik
  • *
  • Wiadomości: 23
  • Reputacja +1/-0
    • Zobacz profil
  • Wersja programu: najnowsza
Odp: Tutorial : Piszemy zestawienia SQL dla Subiekt GT - podstawy
« Odpowiedź #44 dnia: Sierpień 27, 2018, 14:40:45 »
Sortowanie po nazwie działa.. ale jak z tym magazynem zrobić?

select tt.tw_Nazwa as "Nazwa Towaru", st.st_Stan as "Stan"
from tw__Towar tt
left join tw_Stan st on st.st_TowId=tt.tw_id
where st.st_Stan>0
Order by tt.tw_Nazwa asc

Forum Użytkownikow Subiekt GT

Odp: Tutorial : Piszemy zestawienia SQL dla Subiekt GT - podstawy
« Odpowiedź #44 dnia: Sierpień 27, 2018, 14:40:45 »